De NSA volgt niet alleen telecommunicatie wereldwijd op een afstand. De Amerikaanse geheime dienst brengt ook fysieke veranderingen aan in computers om beter te kunnen spioneren.

Daartoe worden pakjes met IT-apparatuur onderschept nog voordat die bij de klant arriveren.

Dit schrijft Der Spiegel maandag op gezag van interne NSA-documenten waarop het Duitse weekblad de hand heeft weten te leggen.

Er worden hightechsnufjes in computers ‘geïmplanteerd’ die het mogelijk maken onopgemerkt informatie af te tappen. Ook wordt er spyware op harde schijven geïnstalleerd die niet eens kan worden uitgeschakeld door de hele harddisk te wissen en het besturingssysteem opnieuw te installeren.

Kabels van beeldschermen gemanipuleerd

Een speciale afdeling binnen de NSA, TAO (Tailored Access Operations), heeft daarnaast een manier gevonden om kabels te manipuleren waarmee beeldschermen aan computers worden aangesloten. De Amerikaanse geheime dienst kan daardoor alles volgen wat op de monitor te zien is.

Het afluisteren van mobiele telefoons wordt vergemakkelijkt door 'nep-basisstations'. Om te kunnen functioneren, moet een mobiele telefoon contact maken met een zendmast van de eigen provider in de buurt. Door zich voor te doen als zo'n zendmast, kan het nep-basisstation telefoongesprekken afluisteren.

Ook faxapparaten zijn niet veilig voor 'implantaten'. De permanente vertegenwoordiging van de EU in Washington, waar gebruik wordt gemaakt van versleuteling, is bespioneerd. Volgens Der Spiegel is daarbij kennelijk gebruik gemaakt van een 'implantaat' in de fax.

Foutrapportages Windows onderschept

De NSA maakt ook handig gebruik van de tekortkomingen van besturingssysteem Windows. Producent Microsoft vraagt gebruikers om foutmeldingen door te geven via een geautomatiseerd systeem.

Dat zou op een "vertrouwelijke en anonieme'' manier gebeuren, zo verzekert het Amerikaanse softwarebedrijf, dat op die manier zijn product wil verbeteren. Maar volgens Der Spiegel leest de NSA mee en krijgt zo weet van de "zwakke plekken'' van computers wereldwijd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl